Historici sa dostali do sporu pre cintorín z 1. sv. vojny

05.03.2012 Medzilaborce

Medzilaborce 5. marca (TASR) - V júni 2011 došlo v meste Medzilaborce k požehnaniu vojnového cintorína z čias prvej svetovej vojny, ktorý prešiel v uplynulých rokoch rozsiahlou rekonštrukciou. Prezentácia tohto pietneho miesta z hľadiska počtu a národnosti padlých vojakov sprevádza podľa názoru niektorých historikov viacero omylov.
Cintorín, ktorého obnovu zastrešovala Spoločnosť starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku, nesie prívlastok nemecký. "Spomínaná spoločnosť uvádzala, že je na ňom po zrekonštruovaní pochovaných 404 vojakov, z tohto počtu 357 ríšskych Nemcov," informoval TASR predseda Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy Martin Drobňák.
Zároveň dodal, že s touto interpretáciou KVH Beskydy nesúhlasí a pracuje s inými číslami. "Na vojnovom cintoríne v Medzilaborciach situovanom pri mestskom úrade podľa nami dostupných archívnych materiálov bolo pôvodne pochovaných až 1692 vojakov. Na základe týchto materiálov len štyria vojaci boli ríšski Nemci, zvyšných 1688 padlých slúžilo v rakúsko-uhorskej a ruskej armáde," povedal Drobňák.
"Ak by sme to zrátali, tak zistíme, že aj po prenesení ostatkov z iného medzilaboreckého cintorína na cintorín pri mestskom úrade nemeckí vojaci tvoria iba malý zlomok z celkového počtu pochovaných vojakov. Napriek tomu je spomínaný cintorín pomenovaný ako nemecký," doplnil predseda KVH Beskydy.
Ako ďalej uviedol, obnovu pietneho miesta financovala nemecká nadácia. "Vzniká odôvodnené podozrenie, že táto nemecká nadácia bola svojim slovenským partnerom cielene oklamaná tvrdením, že na tomto cintoríne je pochovaných 404 vojakov, z tohto počtu 357 ríšskych Nemcov," uviedol Drobňák. V súvislosti so záujmom o prešetrenie spomínaného podozrenia adresoval KVH Beskydy podanie na Okresnú prokuratúru v Prešove.
"Nami uvedené údaje vychádzajú z oficiálnych zložiek a nezakladajú sa na neoverenej informácii. Pokiaľ má KVH Beskydy ďalšie dokumenty, veľmi radi ich prijmeme a budeme ich rešpektovať, aby otázka, ktorá má humanitárny charakter, nebola predmetom ohovárania či konkurenčných snáh," reagoval na Drobňákove slová podpredseda Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby Martin Bochin.
Podľa jeho slov budú počty a národnosti pochovaných vojakov v Medzilaborciach predmetom opätovného skúmania. Nie je preto vylúčené, že sa budú pôvodné prezentované fakty o zrekonštruovanom cintoríne neskôr upravovať. Bochin podotkol, že na predmetnom cintoríne by malo byť pochovaných vyše 400 vojakov, "z toho 188 zatiaľ overených ríšskych Nemcov," uzavrel s tým, že číselný údaj s počtom 1692 pochovaných padlých je podľa neho nereálny.
 

Vyberte región